
Захарта – има ли място в хранителния режим
Ограничаването на приема на захар е важна стъпка към един по-здравословен начин на живот. Прекомерната й консумация би увеличила значително риска от развитието на редица заболявания. Ето защо сме разгледали нейната вреда подробно.
Видове захар
Захарта е прост въглехидрат, чиято основна функция е да набавя енергия на тялото ни. Тя спада към групата на простите въглехидрати, познати още като монозахариди и дизахариди. Тялото ни не прави разлика каква захар приема, тъй като всички видове захар, описани по-долу, се разграждат до глюкоза.
Монозахариди
⚫ Глюкозата е най-разпространения монозахарид и служи за енергия на тялото.
⚫ Фруктозата се среща в плодовете, често срещана като ‘‘фруктова захар‘‘. С нея също не трябва да се прекалява именно поради факта, че тя също се разгражда до глюкоза.
⚫ Галактозата е основния монозахарид в млечните продукти. Нейната комбинация с глюкоза формира основната млечна захар, а именно лактозата.
Дизахариди
⚫ Сукроза, или по-известна като захароза, е най-разпространената форма на рафинираната захар, наричана още ‘‘бяла‘‘ или ‘‘трапезна захар‘‘.
⚫ Лактоза – млечна захар, чието съдържание е най-високо в млечните продукти. Именно лактозата не се усвоява от голяма част от възрастните хора поради понижено производство на ензима лактаза в тялото, който разгражда лактозата, в следствие на което се наблюдава лактозна непоносимост.
⚫ Малтоза или малцова захар, срещана в спиртните напитки.
Вреди
За съжаление ползи от преработената бяла или трапезна захар няма. Тя е точно толкова вредна, колкото сте чували. Ето едни от вредите, които трябва да имате предвид, ако консумирате захар.
⚫ Наднормено тегло
⚫ Висока кръвна захар
⚫ Инсулинова резистентност
⚫ Акне
⚫ Рак
⚫ Диабет тип 2
⚫ Затлъстяване на вътрешни органи
⚫ Сърдечно-съдови заболявания
⚫ Увреждане на зъбите
⚫ Портокалова кожа
Как да намалим приема на захар и с какво да я заменим
Стъпка 1. Доверете се на професионалист в областта на храненето, който да ви изготви балансиран хранителен режим, включвайки комплексни въглехидрати, белтъчини, полезни мазнини, фибри, зеленчуци и вода. Когато се храните рядко, нездравословно и небалансирано в забързаното ежедневие, тялото изпитва липси, които често биват попълвани с приема на преработени храни, полуфабрикати и захар. Спазвайки балансирана диета, гладът за сладко също ще намалее.
Стъпка 2. Обръщайте внимание на етикетите на продуктите, които купувате в магазина и избирайте такива без добавена захар. Тук е важно да отбележим, че това не означава, че не съдържат такава, а съдържат само естествени захари без добавена преработена захар.
Стъпка 3. Използвайте заместители. В днешно време съществуват много алтернативи на захарта, които са подходящи както за хора, страдащи от диабет, така и за тези от вас, които се грижат за здравето си и искат да изглеждат добре.
Ето едни от най-добрите варианти на заместители на захарта.
⚫ Стевия – билка, спомагаща изчистването на токсини и шлаки от организма, подпомага храносмилането и обмяната на веществата.
⚫Еритритол – не съдържа калории и не повишава глюкозата в организма, а също е и антиоксидант, който абсорбира свободните радикали
⚫Ксилитол или ‘‘дървесна захар‘‘ – подпомага образуването на киселини в устната кухина
⚫Кленов сироп – съдържа минерали като цинк, подпомага имунната система
⚫Кокосова захар – понижава лошия холестерол и е с нисък гликемичен индекс
В заключение може да обобщим, че бялата рафинирана захар няма място в хранителния режим на всеки човек, който се стреми към по-балансиран начин на живот. Вместо това заменете захарта с консумацията на комплексни въглехидрати, фибри и храни, богати на белтъчини, за да предотвратите резките спадове и покачвания на кръвната захар и да дадете почивка на организма си.