
Ролята на мазнините – полезни или вредни
Ще разгледаме мазнините като важна част от нашата диета и защо играят ключова роля в поддържането на добър хормонален баланс. Съществуват различни видове мазнини като някои от тях са ни известни като ‘‘полезни‘‘, а други е препоръчително да избягваме.
Видове мазнини
Трансмазнини – това са ненаситени мазнини, които се делят на естествени, които се срещат в природата като животинските мазнини и млечни продукти и такива, които са изкуствено създадени, често наричани още хидрогенирани мазнини. Частично хидрогенираните мазнини подобряват вкуса и текстурата на храните, като удължава трайността им и намират по-голямо приложение в заведения за бързо хранене, тъй като са по-евтини и имат по-голяма дълготрайност.
Наситени мазнини – дали са полезни или по-скоро не е повод за спор от много години и лесно може да се объркате, ако решите да прочетете повече за тях.
Храни, богати на наситени мазнини, са такива като свинско месо, телешко месо или ако трябва да ги категоризираме, бихме казали ‘‘червени меса‘‘ или ‘‘животински мазнини‘‘. Такива са и прекалено мазните млечни продукти като пълномаслено мляко, масло, сирене, кашкавал.
Мононенаситени мазнини – това са мазнините, които най-често срещаме в плодовете като авокадото, ядките, някои растителни масла като например, зехтина, по-мазните риби. Действието им е обратно на трансмазнините, а именно да понижават лошия холестерол и да намаляват рисковете от гореспоменатите заболявания, затова е препоръчително наблягаме на тях. Важно е обаче да отбележим, че за да останат мононенаситените мазнини ‘‘полезни‘‘ те не трябва да са преминали термична обработка, а да се консумират в напълно сурово състояние.
Полиненаситени мазнини – по-познати като ‘‘незаменими‘‘ Омега-3 и Омега-6, които мазнини човешкото тяло не може да синтезира и трябва да си набавим от храната или хранителна добавка.
Защо трябва да избягваме трансмазнините
- Повишават лошия холестерол и понижават добрия такъв
- Повишава рисковете от инфаркт, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, някои видове рак, развитие на инфекции, дисфункция на черния дроб, затлъстяване и понижаване на плодовитостта при жените
Кои храни е препоръчително да избягваме
- Пакетирани изделия като бисквити, вафли, крекери, чипс, солети, царевични пръчици
- Тестени храни като бял хляб, бутер тесто, баница, кифлички, понички, пържени храни, полуфабрикати, замразени храни
- Маргарин, соево масло/олио, палмово масло
Как да разбера дали приемам достатъчно мазнини
Ако консумирате твърде малко количество мазнини, то тялото ви ще подскаже само. Има няколко основни отличителни белега, които може да не забележите, но ето какви могат да бъдат те:
- Често боледуване
- Суха кожа
- Ставни болки
- Умора
- Постоянно чувство за глад
Кога е най-доброто време през деня за консумация/прием на мазнини
Препоръчва се мазнините да се консумират предимно сутрин, тъй като само 1 грам от тях съдържат 9 калории и би следвало да ни дадат достатъчно енергия за целия ден, която в последствие ще изгорим.
От друга страна не се препоръчва да се консумират прекалено много мазнини късно вечер, тъй като би отнело до 24часа на организма, за да ги обработи и е твърдо вероятно те да бъдат съхранени ‘‘за по-късно‘‘ и това да се отрази на теглото ни.
Въпреки това науката все още се развива и може даа срещнете различни препоръки за това кога е най-добре да приемаме мазнини през деня.